2007. június 4., hétfő

Budo tábor eredmények - Nyári szünet

Bizonyára tudjátok, hogy az iskola a nyári szünet ideje alatt kb. a hónap közepétől zárva tart. Szerencsére egyre több lehetőségünk van a nyári edzésekre is. Tavaly jópáran hetente kilátogattunk a Margit-szigetre, ahol fegyveres gyakorlatokat végeztünk. A Lónyay utcai HBSE dojo is egész nyáron rendelkezésre állt, bár csak felügyelt gyakorlás formájában. Ettől az évtől van egy új lehetőség: a Kigarukai dojo a XIII. kerületi Jász utcában egész nyáron nyitva tart, ráadásul vezetett edzéseken vehetsz részt hetente kétszer. Lehetőség van az egész hónapos befizetésen kívül félhavi, vagy akár edzésenkénti fizetésre is.


A hétvégi budo tábor alatt megrendezett aikido kyu vizsgán klubunk több tagja is sikeres vizsgát tett.

  • Éles Attila - 3. kyu
  • Miczán László - 3. kyu
  • Sümeghy Éva - 4. kyu
  • Ács Gergely - 6. kyu
  • Juhász Zoltán - 6. kyu
  • Tisza Dávid - 6. kyu

Gratulálunk a vizsgázóknak!


Van itt még egy fontos dolog, amit szeretném, ha minden klubtag tudna és átgondolna. Az aikido budo, harci út, technikai és szellemi tanítások összessége, életvitel és közösségformáló erő. Nagyon szomorú vagyok, amikor azt látom, hogy már klubunk egyes tagjai is csak a fokozatbeli előmenetel és nem pedig a tanulás lehetőségét keresik a kurzusokon. Azelőtt olyasmi elképzelhetetlen volt, hogy valaki csak a vizsgára, esetleg csak az azt megelőző edzésre jöjjön el és pl. társai vizsgáját már meg se nézze, vagy egy kétnapos tábor egyik napját kihagyja. Még olyantól is furcsa volt ez, aki nem is vizsgázott. Tamura sensei rendszerint külön megkeresi a tatamin az előző napi vizsgázókat, hogy egy kicsit gyakoroljon velük, így kevesen mernek a vizsga után hazamenni. Az ilyen viselkedés tiszteletlenség azokkal szemben, akik előttetek járnak az úton, akik nálatok több munkát fektettek a fejlődés(etek)be.

Többször mondtam már, hogy megértem, ha valakinek az edzésen kívül más is létezik az életében. Ezzel én is így vagyok. A család, a pénzkeresés, a tanulás nagyon fontos dolgok és soha nem mehet ezek rovására az aikido. Hiszen pont azt tanuljuk edzéseken, hogy hogyan tudunk egymásnak sokszor ellentmondó dolgokat harmóniába hozni. Ha azt érzed, hogy edzésre csak valami más rovására tudsz jönni, akkor valamit rosszul csinálsz. Ha viszont azt mondod, hogy az edzésből kell visszavenned, hogy egyéb kötelességeidet elláthasd, azzal sincs semmi bajom. De akkor miért akarsz új fokozatot aikidoból, ha épp más a fontos a számodra? Akkor miért nem arra a dologra koncentrálsz minden energiáddal? Miért nem érted meg, hogy itt nem az eltelt idő, hanem a befektetett munka mennyisége és minősége hozza az új fokozatot? Ha arra gondolsz, hogy neked csak bizonyos dolgokra van szükséged az edzésekről, mint pl. a technikák, akkor jobb, ha most tudod: ezt csak ideig-óráig tudod kivitelezni, aztán elakadsz és megáll a fejlődésed. De nincs ezzel sem semmi baj, ha belátod: mindenki annyit kap az edzésektől, amennyit belead.

Remélem, te is meg fogod érteni, ha a következő fokozatra jelentkezéskor azt nem fogom támogatni, ha nem látom, hogy a technikai tudás mellett a hozzáállásod is az adott fokozatnak megfelelő. Hogy egy kicsit konkrétabb legyek: a kurzuson aikido, battodo és iaido edzések voltak igen színvonalas oktatók közreműködésével. Jó, ha tudod, hogy egyes fokozatok előfeltétele más budo ágak (mint pl. a karate, judo, battodo, jodo és iaido) legalább alapszintű ismerete. Ezt pedig nehéz lesz megoldanod, ha kihagysz egy ilyen klassz lehetőséget, amikor házhoz jön a mester.

Ha most azt gondolod, hogy ez rád azért nem vonatkozik, mert ezt inkább csak a haladóknak kell betartania, akkor jobb ha tudod, pont ez a hozzáállás különböztet meg téged és a haladót és addig nem leszel haladó, amíg te nem változtatsz magadon.

Nyári edzés a Kigarukai dojoban