2008. március 25., kedd

Kiemelt program: Danvizsga

Idén lesz második alkalommal, hogy 1. és 2. dan fokozatra már nem a Tamura kurzus keretein belül, hanem a hazai Tamura szervezet technikai vezetése előtt lehet vizsgázni. Ennek kapcsán szeretném néhány gondolatomat megosztani veletek.

Az aikido egy budo ág és a budo ágak mind hierarchikus rendszerek. Kezdők, haladók, vezető tanítványok, oktatók, mesterek alkotják a közösséget. A tatamin a fokozat egyfajta sorrendet alakít a gyakorlók között, de a fokozat mögött mindig valós tudásnak, tapasztalatnak kell állnia, különben az csak egy cím lesz, érték nélkül.

Soha ne a fokozatát tiszteld valakinek, soha ne helyezz senkit magad fölé csak azért mert az kötelező. Egy jól működő rendszerben a fokozat valóban magasabb szintű tudást képvisel, nem csak munka és izzadság, de a többiek elismerése is növeli az értékét, így a fokozat ismeretében megelőlegezheted a tiszteletet birtokosának. A zárt ajtók mögött, kis közönség előtt megszerzett fokozat sokkal kevesebbet ér, mint amit sokan - edzőtársak, esetleg tanítványok, vagy akár más aikidokák is - látnak. Nem véletlenül van olyan kevés zártkörű aikido vizsga.

A hétköznapi edzések, a hétvégi kurzusok, a nyári edzőtáborok és a vizsgák is mind azért (is) vannak, hogy megismerjétek egymást, tanuljatok egymástól, hogy egészséges és valós kép alakuljon ki bennetek a saját munkátokról és a többiekéről is. Ilyenkor kinyílik a világ, szélesebb körben és messzebbre látsz, mint a dojod kis közösségén belül. Lehetséges, hogy egy mozdulat, amin hónapok óta dolgozol "odahaza" a kurzuson más megvilágítást kap, vagy a vizsgán valaki úgy csinálja, hogy hirtelen beugrik: "Már értem!".

A kurzusokon találkozva, együtt gyakorolva szép barátságok születnek a tatamin. Edzés közben, vagy a vizsgáját figyelve sokkal őszintébb képet kaphatsz valakiről. Ezáltal fejlődik az emberismereted és tudod, hogy kiben mit lehet és mit kell tisztelned.

Azt tanácsolom, ha van rá lehetőséged, gyere el te is vasárnap 09:00-re az UTE Megyeri úti judotermébe és nézd végig a danvizsgákat. Neked hasznos lesz, mert látod, hogy mire készülj, ha eljön a te időd, a vizsgázók pedig hálásak lesznek, mert értékelik az érdeklődésed és hogy időt szakítasz rájuk.

Danvizsga információk (névsorral) a MAKSZ Tamura tagszervezet hírei között